Novosti

09-10.11.2022.
Trening za menadžere o turističkom proizvodu Kantona Sarajevo
bridging_10

Privredna komora Kantona Sarajevo, u sklopu projekta “Premošćavanje” (Bridging), organizirala je početkom novembra 2022. godine dvodnevni trening za menadžere o temi “Turistički proizvod Kantona Sarajevo”. Pored predstavnika organizatora, u radu treninga učestvovali su predstavnici kompanija iz oblasti turizma i ugostiteljstva, kulture, zatim predstavnici lokalne zajednice i čelni ljudi Direkcije za turizam Kantona Sarajevo. Uvodnu riječ o projektu dao je predsjednik Komore Muamer Mahmutović, a trening je vodio Zoran Bibanović, predsjednik UTA BiH.  

Specifičnost projekta se ogleda u stvaranju održivih mogućnosti zapošljavanja na teritoriji Kantona Sarajevo, kroz unapređenje usluga u turizmu, usklađenih sa tržišnim zahtjevima, stoga je tokom predavanja dat osvrt na pojedinačne, kompleksne proizvode turističkog proizvoda Kantona Sarajevo, a razmatrani su mogući modaliteti unapređenja intersektorske komunikacije među akterima turističkog multiproizvoda Kantona Sarajevo. U narednim danima bit će strukturirani svi značajniji prijedlozi izneseni tokom diskusije i u formi incijativa dostavljeni nadležnim institucijama.  

Projekat Premošćavanje (Bridging) ulazi u svoju završnu fazu, a realizira se u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od strane Europske unije.