Novosti

28.02.2023.
Završna konferencija u okviru projekta “Bridging” (Premošćavanje) - Užice
Završna konferencija projekta “Premošćavanje” održana je 28. februara 2023. godine u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija i institucija i korisnici koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji projektnih zadataka.
Cilj konferencije je bio da se javnosti predstave rezultati projekta, te da se inicira bolja komunikaciju i dodatno podstakne saradnja svih aktera u sektoru turizma i ugostiteljstva, naročito organizacija, institucija i pojedinaca koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju projektnih aktivnosti u prethodnom periodu.
24.02.2023.
Završna konferencija u okviru projekta “Bridging” (Premošćavanje) - Kanton Sarajevo

Na završnoj konferenciji u okviru projekta “Bridging” (Premošćavanje) održanoj 24.02.2023. godine u Sarajevu, u hotelu “Hills”, predstavljeni su rezultati projekta ostvareni u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Srbije. Projekat je finansiran od strane Evropske unije u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Partneri na projektu su Privredna komora Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine i Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomska škola Užice iz Srbije. Konferenciji u Sarajevu su, pored domaćina i jednog broja predstavnika turističkog i poslovnog sektora iz Kantona Sarajevo, prisustvovali i predstavnci partnerskih organizacija iz Užica.

9.,10. и 11.2022.
Obuka iz oblasti Standarda u turizmu, zdravlja i bezbjednosti na radu u Užičkom kraju

Obuka (teorijski i praktični dio) za konobare/somelijere je realizovana tokom oktobra i novembra mjeseca 2022. godine u Centru za usavršavanje radnika u turizmu u Užicu, koji je opremljen kroz projekat Premošćavanje/Bridging. Polaznici su u okviru ove obuke stekli teorijska znanja i vještine uparivanja pića i hrane. Poseban dio obuke je posvećen proizvodnji i čuvanju tradicionalnih alkoholnih pića iz Zlatiborskog kraja.  

01.10. - 30.11.2022.
Obuka iz oblasti Standarda u turizmu, zdravlja i bezbjednosti na radu u Užičkom kraju

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo grupa privrednika, predstavnika turističkih i ugostiteljskih objekata iz Kantona Sarajevo i jednog broja učesnika projekta  “Premošćavanje” (IPA II program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020) boravila je sredinom novembra 2022. godine u trodnevnoj posjeti Užicu.  

15-17.11.2022.
Umrežavanje privrednika Kantona Sarajevo i Zlatiborske regije

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo grupa privrednika, predstavnika turističkih i ugostiteljskih objekata iz Kantona Sarajevo i jednog broja učesnika projekta  “Premošćavanje” (IPA II program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020) boravila je sredinom novembra 2022. godine u trodnevnoj posjeti Užicu.  

09-10.11.2022.
Trening za menadžere o turističkom proizvodu Kantona Sarajevo

Privredna komora Kantona Sarajevo, u sklopu projekta “Premošćavanje” (Bridging), organizirala je početkom novembra 2022. godine dvodnevni trening za menadžere o temi “Turistički proizvod Kantona Sarajevo”. Pored predstavnika organizatora, u radu treninga učestvovali su predstavnici kompanija iz oblasti turizma i ugostiteljstva, kulture, zatim predstavnici lokalne zajednice i čelni ljudi Direkcije za turizam Kantona Sarajevo. Uvodnu riječ o projektu dao je predsjednik Komore Muamer Mahmutović, a trening je vodio Zoran Bibanović, predsjednik UTA BiH. 

08-09.11.2022.
Obuka za menadžere - Uspješni timovi i lideri

Udruženje Užički cerntar za ljudska prava i demokratiju je 8. i 9. novembra 2022. godine realizovalo seminar za poslodavce i menadžere u turizmu o temi: “Uspješni timovi i lideri“ u Kongresnoj sali VIP Casa Club-a na Zlatiboru.  Obuku za 15 polaznika vodio je saradnik i edukator Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju Zoran Filipović.   

31.10 - 01.11.2022.
Obuka za menadžere - Strateško planiranje usluga u turizmu

Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju je 31. oktobra i 01. novembra 2022. godine realizovalo seminar za poslodavce u turizmu o temi: “Strateško planiranje usluga u turizmu“.  Obuku za 16 polaznika realizovao je saradnik i edukator Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju Zoran Filipović. Seminar je održan u Kongresnoj sali VIP Casa Club -a na Zlatiboru.

16-18.10.2022.
Obuka za mentore

Udruženje Užički cerntar za ljudska prava i demokratiju je od 16. do 18. oktobra 2022. godine realizovalo seminar za zaposlene menadžere u turizmu, pod nazivom: “Uloga mentora u kreiranju dobre turističke usluge i podrške novozaposlenim“.   

Seminar su realizovali dr Radomir Stojanović i dr Branko Krasojević, a prisustvovalo je 20 polaznika iz Užičkog regiona.

26.07.2022.
Uručeni certifikati polaznicima obuke za ugostiteljska zanimanja

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo 26. jula 2022. godine su uručeni certifikati za polaznike obuke za ugostiteljska zanimanja za konobara, kuhara, recepcionera, spremačicu i animatora u turizmu. Obuka u trajanju od preko 100 časova pohađalo je 35 nezaposlenih osoba iz Kantona Sarajevo. Teorijski dio obuke organiziran sa predavačima za pojedine oblasti, provodio se u Centru za edukaciju Privredne komore Kantona Sarajevo, dok se praktična obuka provodila u Hotel Hills Sarajevo Congress & Thermal Spa Resort na Ilidži. 

20.06.2022.
Obuka za animatore u turizmu

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo provodi se obuka za animatore u turizmu u trajanju od preko 100 školskih časova. Predavač je Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH.

Obuka je dio aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Premošćavanje (Bridging), koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od strane Europske unije. Partneri na projektu su Privredna komora Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomska škola Užice iz Srbije. 

06.06.2022.
U toku obuka za ugostiteljska zanimanja u KS

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo 35 nezaposlenih osoba iz Kantona Sarajevo pohađa obuku za ugostiteljska zanimanja za konobara, kuhara, recepcionera i spremačice, a očekuje se i početak obuke za animatore u turizmu. Obuka u trajanju od preko 100 časova, koja se provodi od 06. juna i trajat će do 15. jula 2022. godine, se sastoji od teorijskog dijela, koji se realizuje u Centru za edukaciju Privredne komore Kantona Sarajevo, dok se praktična obuka provodi u hotelu Hills na Ilidži.

“Ovu edukaciju smatram odličnom prilikom da usavršim svoje vještine u kuhanju, što kroz predavanja u Komori, što kroz praktični dio nastave, a nadam se da bi mi se poslije završene obuke mogla ukazati i prilika za posao u ovoj branši”, istakao je Amel Nikšić, polaznik obuke za kuhare.

26.05.2022.
Završena obuka za mentore u kompanijama

U okviru projekta „Premošćavanje“ u Sarajevu je u uspješno završena petodnevna obuka za mentore u kompanijama. Cilj ove edukacije je omogućiti mentorima sticanje novih znanja i vještina, te pripremiti ih za budući rad sa polaznicima obuke za jedno od sljedećih ugostiteljskih zanimanja: konobar/somelijer, kuhar, spremačica/sobarica, recepcioner i animator u turizmu koja će se provoditi u narednim danima. Cjelokupna edukacija dio je aktivnosti koje se provode u sklopu poomenutog projekta, koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od strane Europske unije. Partneri na projektu su Privredna komora Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomska škola Užice iz Srbije.

01-31.05.2022.
Završena promocija atraktivnih zanimanja u turizmu

Tokom maja 2022. godine u Užicu je realizovana aktivnost Promocije atraktivnih zanimanja vezanih za turističku privredu. Cilj promocije je da se učenici osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji i nastavnici upoznaju sa mogućnostima, koje se otvaraju na tržištu rada, kada se završe obrazovni smjerovi, kao što su: kuhar, konobar, somelijer, animator u turizmu, slastičar ili turistički tehničar.

22.04.2022.
U toku testiranje kandidata za obuku za ugostiteljska zanimanja u Kantonu Sarajevo

U prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo 22. 4. 2022. godine obavljeno je testiranje devet kandidata koji će pohađati obuku za jedno od sljedećih ugostiteljskih zanimanja: konobar/somelijer, kuhar, spremačica/sobarica, recepcioner i animator u turizmu, čija se provedba planira za maj 2022. godine. Ova edukacija dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta “Bridging” (Premošćavanje), koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od strane Europske unije. Testiranje ostalih kandidata će se obaviti 25., 27., i 28. aprila nakon čega će utvrditi tačan termin obuke.

28.03.2022.
JAVNI POZIV za nezaposlene žene
učešće u programu prekvalifikacije za zanimanja : konobar/ somalijer, kuvar/poslastičar, spremačica/ sobarica, recepcionar i animator - UŽICE

U okviru projekta će se realizovati teorijska i praktična obuke u trajanju do 60 dana za zanimanja: konobar/ somalijer, kuvar/poslastičar, spremačica/ sobarica, recepcionar i animator. Polaznici obuke će steći znanja neophodna da se mogu bolje pozicionirati na tržištu rada u oblasti turizma jer će nakon edukacije – položenog testa znanja dobiti potvrdu o uspešno završenoj obuci.
Svi troškovi obuke, uključujući prevoz, sanitarne knjižice, radna odela i osiguranje kandidata su u potpunosti pokriveni projektom. Broj mesta je ograničen na 35 učesnica.

17.03.2022.
Poziv: Besplatna obuka za ugostiteljska zanimanja u Kantonu Sarajevo

Privredna komora Kantona Sarajevo, u sklopu projekta “Bridging” (Premošćavanje), koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od strane Europske unije, poziva sve zainteresovane nezaposlene osobe da se prijave za obuku za jedno od sljedećih ugostiteljskih zanimanja:

* Konobar/somelijer
* Kuhar
* Recepcioner
* Spremačica/sobarica
* Animator u turizmu

Svi troškovi obuke, uključujući prevoz, sanitarne knjižice, radna odijela i osiguranje kandidata su u potpunosti pokriveni projektom. Broj mjesta je ograničen na 35 učesnika. Na ovaj poziv se mogu prijaviti sve nezaposlene osobe (posebno ohrabrujemo žene).

6.12.2021.
Projekat “Premošćavanje” predstavljen i predstavnicima Udruženja Turističkih Agencija Bosne i Hercegovine (UTA BIH)

Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo predstavili su početkom decembra 2021 godine Udruženju Turističkih Agencija Bosne i Hercegovine – UTA BIH projekat “Premošćavanje”, koji zajedno sa svojim partnerima Udruženjem Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Ekonomskom školom Užice iz Srbije realiziraju u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020.

3.11.2021.
Sastanak projektnih partnera u Užicu

Partneri na projektu “Premošćavanje”, predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo, Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju i Ekonomske škole Užice sastali su se 3.11.2021. godine u Užicu, gdje je razgovarano o aktivnostima oko rasporeda i preraspodjele poslova s ciljem što uspješnijeg izvršenja obaveza iz ugovora i što efikasnije i efektivnije provedbe predviđenih projektnih aktivnosti.