Novosti

24.02.2023.
Završna konferencija u okviru projekta “Bridging” (Premošćavanje) - Kanton Sarajevo
bridging_18

Na završnoj konferenciji u okviru projekta “Bridging” (Premošćavanje) održanoj 24.02.2023. godine u Sarajevu, u hotelu “Hills”, predstavljeni su rezultati projekta ostvareni u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Srbije. Projekat je finansiran od strane Evropske unije u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Partneri na projektu su Privredna komora Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine i Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomska škola Užice iz Srbije. Konferenciji u Sarajevu su, pored domaćina i jednog broja predstavnika turističkog i poslovnog sektora iz Kantona Sarajevo, prisustvovali i predstavnci partnerskih organizacija iz Užica.

Pozdravnu riječ uputila je Gordana Savić iz Užičkog Centar za ljudska prava i demokratiju, vodećeg partnera na projektu „Bridging“.

Glavne rezultate projekta „Bridging“ ostvarene u Bosni i Hercegovini i ključne izazove za održivost intervencije, prezentirao je Darko Vujović, projekt koordinator iz Privredne komore Kantona Sarajevo. Osvrnuo se na izuzetno uspješno provedene obuke za ugostiteljska zanimanja.

Ovom prilikom predstavljena je i “Marketing strategija razvoja inovativne usluge obrazovanja u Regionalnom centru Užice i Kantonalnom centru u Sarajevu”. U kom pravcu će se nastaviti aktivnosti oba centra kada je u pitanju ova uloga govorila je Jasmina Zejnilagić, autorica pomenutog dokumenta.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović govorio je o turističkom proizvodu Kantona Sarajevo.

Kako je to istaknuto tokom ovog događaja, prekogranični partneri su tokom implementacije projektnih aktivnosti uspostavili saradnju sa kompanijama iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa područja Zlatiborskog okruga i Kantona Sarajevo u pravcu njihovog povezivanja i razmjene iskustva. Složili su se da zajednički trebaju inicirati bolju komunikaciju i koordinaciju, kao i unaprijediti međusobno razumijevanje za popravljanje stanja u pomenutim strateškim sektorima razvoja, te pokrenuti programe zbrinjavanja brojnih nezaposlenih osoba što je uspješno započeto projektom “Bridging”.