Novosti

28.02.2023.
Završna konferencija u okviru projekta “Bridging” (Premošćavanje) - Užice
bridging_19
Završna konferencija projekta “Premošćavanje” održana je 28. februara 2023. godine u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Konferenciji su prisustvovali predstavnici partnerskih organizacija i institucija i korisnici koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji projektnih zadataka.
Cilj konferencije je bio da se javnosti predstave rezultati projekta, te da se inicira bolja komunikaciju i dodatno podstakne saradnja svih aktera u sektoru turizma i ugostiteljstva, naročito organizacija, institucija i pojedinaca koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju projektnih aktivnosti u prethodnom periodu.
Projektni partneri, Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Privredna komora Kantona Sarajevo i Ekonomska škola Užice proveli su projekat u nekoliko faza, od edukacije nezaposlenih tj. kvalifikacija i prekvalifikacija  za ugostiteljska zanimanja do formiranja dva centra za edukaciju radnika u turizma, jedan u Užicu, a drugi u Sarajevu.  
Prema riječima Gordane Savić, projekt menadžerice glavni rezultat ovog projekta je upravo formiranje ova dva centra za edukaciju radnika u turizmu. Centri su garant održivosti i nakon završene implementacije projekta, oni će biti mesto unapređenja znanja, kako bi se usluge u turističkom sektoru ovog prekograničnog području unaprijedile.
O značaju projekta za Privrednu komoru Kantona Sarajevo govorio je direktor Centra za privredni razvoj Darko Vujović, osvrnuvši se na programe i planove za deficitarna zanimanja, koje su razvijeni u Užicu, a koje su adaptirani i primijenjeni u programima obuke za zanimanja u turizmu realiziranim u Kantonu Sarajevo.