Novosti

15-17.11.2022.
Umrežavanje privrednika Kantona Sarajevo i Zlatiborske regije
bridging_11

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo grupa privrednika, predstavnika turističkih i ugostiteljskih objekata iz Kantona Sarajevo i jednog broja učesnika projekta  “Premošćavanje” (IPA II program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020) boravila je sredinom novembra 2022. godine u trodnevnoj posjeti Užicu.  

Goste iz Kantona Sarajevo dočekali su predstavnici partnerskih organizacija na ovom projektu udruženja Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomske škola Užice iz Srbije. Tokom posjete predstavljeni su turistički i ugostiteljski potencijali Užica i Zlatiborske regije, održani su susreti sa jednim brojem privrednika iz ovih oblasti, na kojima su razmijenjena iskustva te razgovarano o mogućim oblicima umrežavanja i planiranja razvoja usluga kontinuiranog usavršavanja radnika u turizmu. Ovo tim prije imajući u vidu da se obje strane suočavaju sa deficitom kadra i sve većim odlaskom mladih ljudi u inostranstvo.  

Ovom prilikom održan je i radni sastanak tima za implementaciju projekta, tokom kojeg su sumirani dosadašnji rezultati, dogovarana uzvratna posjeta delegacije iz Užica, te razgovarano o predstojećim konferencijama koje će se organizirati tokom završne faze projekta. Održana je i treća monitoring posjeta Zajedničkog tehničkog sekretarijata  projektu “Premošćavanje” (Bridging), koji je financiran u okviru 2. poziva za dostavu prijedloga projekata CBCP Srbija-Bosna i Hercegovina 2014. – 2020. tokom koje se razgovaralo o toku realizacije projekta i narednim koracima.